Iz života župe

Previous Next

PUČKE MISIJE U NEDELIŠĆU- „OBNOVITI U KRISTU SVE (Ef 1,10)“

U župi Presvetog Trojstva u Nedelišću održane su pučke misije od 22. do 28. listopada 2018. Pučke misije su vodili franjevci konventualci: p. Zdravko Tuba, p. Stjepan Brčina i p. Ivan M. Lotar. Zadnje pučke misije u Nedelišću održane su 1997. godine.

Župna zajednica se za taj veliki događaj pripremala više od mjesec dana, moleći svakodnevno molitvu za uspjeh pučkih misija te molitvu sv. Mihaelu arkanđelu, čijem zagovoru je i povjeren uspjeh pučkih misija. Vrhunac pripreme bilo je hodočašće u svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškome Vrhu kod Krapine u subotu 20.X.2018., čijem zagovoru se na poseban način preporučila župna zajednica. Misije su održane pod motom iz poslanice Efežanima sv. Pavla apostola „Obnoviti u Kristu sve (Ef 1,10)“.

Početak pučkih misija bio je na blagdan sv. Ivana Pavla II., u ponedjeljak 22.X.2018. Prije sv. Mise održala se Listopadska pobožnost, potom je otpjevan himan Duhu Svetom te je održan nagovor na temu „Bog je ljubav“. Nakon sv. Mise župna zajednica ostala je sabrana klanjajući se Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svaki dan započeo je jutarnjom molitvom iz časoslova, a potom je u jutarnjem terminu svakodnevno bio drugačiji program. Misionari su se susretali i svakodnevno sa školskom djecom, ministrantima i obiteljima. U srijedu se na poseban način slavio sakrament pomirenja, u četvrtak je bilo cjelodnevno klanjanje te prilika za duhovni razgovor ili životnu ispovijed s misionarima, u petak pohod bolesnika po kućama te je slavljena sv. Misa u staračkome domu u Slakovcu. U subotu je misionar p. Zdravko Tuba pohodio i filijale Slakovec i Dunjkovec gdje je slavljena sv. Misa s propovijedi, a u filijali Pušćine sveta Misa je slavljena u nedjelju.

Svakodnevne teme nagovora su bile sljedeće; u utorak je bila tema „O grijehu“, u srijedu „O spasenju“, u četvrtak „O euharistiji i bolesničkom pomazanju“, u petak „O snazi Duha Svetoga“, u subotu „O Blaženoj Djevici Mariji“ i u nedjelju „O daru života“.

Pučke misije su završile svečanom sv. Misom u nedjelju 28.X.2018. na kojoj se na kraju otpjevao himan „Tebe Boga hvalimo“. Nakon toga je pater Zdravko dijelio čudotvorne medaljice Majke Božje svim prisutnim vjernicima te sličice s molitvom sv. Mihaelu arkanđelu kao spomen na pučke misije. Na poseban način pater je predložio da se u župi osnuje „Biblijska zajednica“ te potaknuo da se vjernici rado uključe u njezin rad i u život župe. Na kraju se župnik Tihomir Ciglar zahvalio svima, posebice patrima misionarima.

U ostvarenju pučkih misija doprinijeli su osim patra konventualaca i župni suradnici na čelu s župnikom Tihomirom Ciglarom, đakon Mislav Mikac, vjeroučiteljica Martina Eršeg, kantor Vlado Mihaljević i Župni zbor, sakristan Vlado Pokrivač te mnoge obitelji i pojedinci svojim darovima i molitvama.

UVOĐENJE U ŽUPNIČKU SLUŽBU VLČ. TIHOMIRA CIGLARA, NOVOGA ŽUPNIKA

Nakon što je u petak, 24.VIII.2018. bila primopredaja između preč. Nikole Samodola i vlč. Tihomira Ciglara, a u z prisustvo dekana preč. Ivana Hercega, dekanatskog bilježnika vlč. Stjepana Markušića te župskih ekonomskih vijećnika gosp. Franje Cimermana i gđe Marije Horvat, u nedjelju, 26.VIII. 2018. bilo je uvođenje u župničku službu svečanim obredom pod svetom Misom. Vlč. Tihomira Ciglara je u župničku službu uveo izaslanik varaždinskoga biskupa, generalni vikar mons. Antun Perčić koji je ujedno i arhiđakon međimurski.

Vlč. Tihomir Ciglar primio je ključeve crkve i na taj simbolični način primio upraviteljsku župničku službu, potom mu je povjerena krstionica, ispovjedaonica te svetohranište. Poslije propovijedi koju je izreako mons. Antun, novi župnik je ispovjedio svetu vjeru katoličku. Na kraju je novi župnik zasjeo na sedes i na taj simbolični način povjereno mu je da predsjeda župnom zajednicom.

U svojemu obraćanju svojim župljanima, vlč. Ciglar je istaknuo da mu je velika čast ali i odgovornost što je postao 33 župnikom časne i drevne nedeliške župe Presvetoga Trojstva. Također, župnik je istaknuo da on nije „Bog ni batina, šef ni gazda, već duhovni otac, pastir, brat i prijatelj u Isusu Kristu“ svojim župljanima.

U ime župne zajednice novoga župnika je pozdravio gosp. Darko Pokrivač, član Župnoga zbora te mu čestitao u ime svih župljana, a potom izmolio molitvu za novoga župnika.

 

ZAHVALA POVODOM 19. GODIŠNJICE ŽUPNIČKE SLUŽBE I OPROŠTAJ POVODOM ODLASKA U MIROVINU PREČ. NIKOLE SAMODOLA

19. KOLOVOZA 2018. u 09.00 sati je prečasni Nikola Samodol služio sv. Misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću pod kojom se zahvalio Gospodinu Bogu za župničku službu koju je zadnjih 19 godina vršio u Nedelišću. Zahvalio se i svim župljanima koji su mu pomagali na bilo koje načine. Na kraju su preč. Nikoli u ime župljana uručeni pokloni od strane Župnog zbora i svih župljana, a poklon je uručila Terezija Polak. U ime Caritasa je poklon uručila Božena Hajdarović, a u ime ministranata Luka Treska.

Zahvaljujemo se prečasnom Nikoli Samodolu, dosadašnjem župniku na svemu što je učinio za našu župu, a sada odlazi u zasluženu mirovinu. Neko vrijeme će ostati još u župnome dvoru te pomagati novome župniku koliko će moći. Istaknut ćemo samo najvažnije što je učinio za našu župu; kompletno je obnovljeni župni dvor, toranj crkve je dobio novi bakreni pokrov, crkva je dobila orgulje, obnovljena je fasada na crkvi, uređeno je parkiralište te ograđen župni prostor, obnovljena je Pastoralna dvorana te dograđen gospodarski dio. Na duhovnome području je došla do izražaja sveta liturgija te ministrantska zajednica.

Zahvaljujemo i svima koji su na bilo koji način pripomogli proslavi povodom 19 godišnjice službe župnika u Nedelišću preč. Nikole. Zahvaljujemo se prije svega svima župljanima naše župe, zvonaru Vladi Pokrivaču i obitelji, kantoru Vladi Mihaljeviću te župnome zboru, Župnom ekonomskom vijeću s na čelom Franjom Cimermanom, ministrantima, župnom Caritasu s na čelu Boženom Hajdarović, općini Nedelišće s na čelu načelnikom Darkom Danijom, pekari „IN“ iz Nedelišća, Biserki Treski, Branki Novak, Nadi Mlinarić, Branki Blagović, Danici Zrna, Katici Oreški, Stjepanu Novaku te svima ostalima župnim suradnicima i pomagačima. Neka se nitko ne osjeća izostavljenim te se svima zahvaljujemo, ako netko i nije ovdje spomenut imenom i prezimenom. Svima Bog lijepo plati.

{lightgallery type=local path=images/NOVOSTI/2018/zavrsna}{/lightgallery}

ZLATNA MISA PREČ. NIKOLE SAMODOLA, ŽUPNIKA U NEDELIŠĆU

U Nedelišću 26. VII. 2018. u župnoj crkvi Presvetog Trojstva proslavljena je pedeseta obljetnica svećeničkog ređenja preč. Nikole Samodola, župnika u Nedelišću. Na sv. Misi bilo je prisutno preko dvadesetak svećenika od kojih su dvojica rodom iz nedeliške župe; vlč. Josip Pivar, župnik u Podturnu i prof.dr.sc. Karlo Šimek, profesor na KBF-u u Zagrebu, kojemu je i zlatomisnik spremao Mladu Misu. Propovijedao je dosadašnji župni vikar vlč. Tihomir Ciglar koji četiri godine zajedno s zlatomisnikom vrši pastoralnu službu u Nedelišću. Istaknuo je između ostaloga tri svetopisamske vrline koje rese preč. Nikolu: revnost, gorljivost i radišnost.
Na kraju sv. Mise zlatomisniku je uručen prigodni poklon od župljana te općine Nedelišće.

Preč. Nikola Samodol rođen je 25.X.1943, u Šibeniku od oca Kazimira i majke Vinke r. Aras. Djetinjstvo je proveo u rodnom Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom ulazi u franjevački konventualski samostan i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 26.VII. 1968. u Šibeniku po rukama mons. Josipa Arnerića, šibenskog biskupa. Nakon ređenja vršio je dušobrižničku službu u župi Sv. Duha u Zagrebu gdje je posebno bio zadužen za bolnicu te je providirao mnoge bolesnike. Do sada službu župnika vršio je u Molvama, Gušću, Gornjem Dragancu, Mađarevu i Novom Marofu, Pančevu (Vojvodina – Srbija), Hlebinama, Ivanjskoj, Kalinovcu i sada kao župnik u Nedelišću. Preč. Nikola je obredno biritualac, a u Grkokatoličkoj Crkvi ima naslov protojereja stavrofora. U svećeničkom djelovanju do sada je imao 16 kapelana, od toga 10 njih u župi Nedelišće te je tako pomogao mnogim mladim svećenicima u njihovim prvim danima svećeničkog života.

ZLATNI JUBILEJ - 50. GODIŠNJICA SVEĆENIŠTVA NAŠEGA ŽUPNIKA PREČ. NIKOLE SAMODOLA

26. srpnja 2018. godina je točno 50 godina od svećeničkog ređenja našega župnika Nikole Samodola. Naime, 26. srpnja 1968. godine u Šibeniku je tadašnji biskup Josip Arnerić zaredio za svećenika Nikolu Samodola. Preč. Nikola rođen je 25.X.1943, u Šibeniku od oca Kazimira i majke Vinke r. Aras. Djetinjstvo, osnovnu i srednju školu završio je u Šibeniku, a potom ulazi u franjevački konventualski samostan i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon ređenja vršio je dušobrižničku službu u župi Sv. Duha u Zagrebu gdje je posebno bio zadužen za bolnicu tadašnju „Ligu raka“ gdje je providirao mnoge bolesnike. Do sada službu župnika vršio je u Molvama, Gušću, Gornjem Dragancu, Mađarevu i Novom Marofu, Pančevu (Vojvodina – Srbija), Hlebinama, Ivanjskoj, Kalinovcu i sada kao župnik u Nedelišću. U svećeničkom djelovanju do sada je imao 16 kapelana, od toga 10 njih u župi Nedelišće te je tako pomogao mnogim mladim svećenicima u njihovim prvim danima svećeničkog života.

Od srca čestitamo prečasnom gospodinu župniku na ZLATNOM SVEĆENIČKOM JUBILEJU te Mu želimo još mnogaja i blagaja ljeta.

HODOČAŠĆE NA TRSAT

Naša župa je 30. lipnja ove godine hodočastila k Majci Božjoj Trsatskoj na Trsat. Hodočastilo je oko 60-ak žuljana naše župe. Ove godine smo na poseban način molili za oproštenje grijeha i obraćenje grešnika.

Pri dolasku smo formirali procesiju i ušli u svetište pjevjući marijanske pjesme. Nakon ulazne procesije bila je prilika za svetu Ispovijed, a potom pobožnost Križnoga puta. Sv. Misa je služena u crkvi u 10.00 sati. U 13.00 smo imali zahvalnu procesiju, a nakon toga smo krenuli prema Fužinama gdje smo razgledali crkvu i mjesto.

Kao i na svakom hodočašću tako i na ovome, bili su prisutni i naši ministranti koji su pomogli oko hodočašća. Hodočasnike je vodio vlč. Tihomir Ciglar, kapelan. Okrjepu je darovao naš župnik preč. Nikola Samodol. Fotografije nam je ustupio gosp. Miroslav Sabolčec, stoga Mu se zahvaljujemo.

FLORIJANOVO U ŽUPI NEDELIŠĆE

Sv. Florijana je veoma čašćen u našoj župi. U ulici Martina Viljevca u Nedelišću se nalazi kapela posvećena njemu na spomen kao i u filijali Slakovcu. Kao i svake godine, tako i ove, sv. Misa za sve žive i pokojne članove DVD-ova općine Nedelišće bila je na sam dan 04.svibnja na kojoj su sudjelovali mnogi vatrogasci na čelu sa svojim predsjednicima i zapovjednicima, a kao vatrogasac bio je prisutan i načelnik općine g. Darko Dania. Sv. Misu je služio vlč. Tihomir Ciglar, župni vikar koji je u propovijedi istaknuo hrabrost sv. Florijana u ispovijedanju svete vjere te otporu bezbožnicima i korumpiranom sustavu. Misna čitanja su navijestili vatrogasci koji su inače redoviti čitači, gosp. Ivan Maček i gosp. Darko Pokrivač.

U Slakovcu je proštenjarska sv. Misa bila u nedjelju, 06.V.2018., a služio ju je župnik preč. Nikola Samodol. Bili su prisutni članovi DVD-a Slakovec sa predsjednikom gosp. Josipom Senčarom.

ŽUPNO KLEČANJE, 20.IV.2018.

20. travnja je godišnje klečanje u našoj župi. To je župni blagdan koji nas poziva da se poklonimo Bogu prisutnom u Presvetom oltarskom sakramentu. Kao što su se došli Kristu pokloniti pastiri, mudraci, bolesnici, Kristu se klanjaju i čete anđela i svi nebesnici, Kristu se prigiba svako koljeno, tako i mi Kristu se klanjamo prigibajući svoja koljena zahvaljujući Mu i slaveći ga i moleći za razne potrebe. Ponajviše smo se molili za mir u svijetu i za naše spasenje.

Presveti sakrament izložen je bio ujutro u 08.00 sati, sv. Misa služena je u 10.30, a služio ju je vlč. Kristijan Kuhar, župnik u Štirgovi koji je u propovijedi objasnio žrtvu Kristovu na križu, a koje se spominjemo u Euharistiji, koja je spomen-čin i žrtva Kristova za spasenje mnogih.

Klečanje je završeno sv. Misom zahvalnicom u 17.00 sati, a služio je župni vikar vlč. Tihomir Ciglar.

 

 

KORIZMENI PASTORALNI RAD S BOLESNIMA I NEMOĆNIMA

Bolesnici su bili među glavnim akterima Isusovog djelovanja. Stoga je i glavna zadaća svećenika i vjernika posvetiti se bolesnicima koliko god je to moguće. Ove godine po običaju je kapelan vlč. Tihomir Ciglar obišao 07.III.2018. oko 15.ak bolesnika po kućama noseći im svete sakramente na pomoć i utjehu.

            U staračkome domu u Slakovcu bila je sveta Ispovijed i sv. Misa 14.III.2018. Oko 40-ak korisnika doma primilo je svete sakramente. Dirljivo je vidjeti kako mnogi starci i bolesnici žive za susret s euharistijskim Kristom.  Mnogi svjedoče da im je smisao života u Bogu, u molitvi jer im Bog pruža utjehu i snagu u njihovim staračkim danima.

            Članice župnog Caritasa su također pohodile te darivale potrebite naše župe, a posebice one bolesne i nemoćne. Gđa Božena Hajdarović, voditeljica župnog Caritasa je izradila mnogo prekrasnog cvijeća od papira na tradicionalan način, a to se dijelilo na veselje svima koji su željeli. Neki su se uključili u rad župnog Caritasa pečenjem kolača te u organizaciji svete Mise za bolesnike koji mogu još doći u crkvu.

            Taj susret održao se na 5.korizmenu nedjelju, nedjelju Caritasa, u 14.00. Oko 20-ak bolesnika primilo je svete sakramente, a nakon sv. Mise bilo je organizirano druženje na župnome dvoru. Sve neka prati Božji blagoslov.

PROSLAVA BDM LURDSKE U NEDELIŠĆU

Ove godine je blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske bio u nedjelju. Nedjelja kao najveća svetkovina kršćana ima prednost pred svim blagdanima jer nedjelja je dan proslave uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Stoga je sveta Misa bila od dotične nedjelje kao i misna čitanja, jedino su svećenici imali bijelu tj. plavu boju misnoga ruha u čast BDM Lurdskoj.
Poznato je da naša crkva ima pokrajinsku kapelu u koji je smješten kip BDM Lurdske koji je najstariji u Hrvatskoj. Isprva je to bila kapela BDM Snježne, izgrađena 1788.g., a utemeljitelj ove kapele je Izidor Millezy zajedno s članovima bratovštine BDM Snježne.
1883.g. svečano je blagoslovljeni novi kip BDM Lurdske kojega su nabavili tadašnji župnik i dekan u Nedeelišću Ignacije Szele i njegov kapelan Feliks Berk. Kip je nabavljen iz Pariškog umjetničkog zavoda, a koštao je 100 forinti koje su sabrali sami župljani župe Nedelišće.
Ove godine je služio svetu Misu na čast BDM Lurdske u 11.00 dekan i župnik iz Sv. Martina na Muri preč. Ivan Herceg. U propovijedi je tumačio nedjeljno evanđelje. Također nas je potaknuo da štujemo i da se utječemo zagovoru BDM Lurdske. Uz njega su koncelebrirali sljedeći svećenici: mons. Leonard Logožar, umirovljeni župnik i dekan iz Štrigove, vlč. Josip Horvat, umirovljeni župnik iz Selnice, vlč. Ivan Novak, umriovljeni župnik iz Murskog Središća, pater Josip Župan, župni vikar iz Čakovca – sv. Nikola, te domaći župni vikar vlč. Tihomir Ciglar i župnik preč. Nikola Samodol.

{module module="Gospa Lurdska 2018" showtitle="false"}