O ŽEĐI DUŠE

Izl 17, 3-7, Ps 95, 1-2.6-9, Rim 5, 1-2.5-8, Iv 4, 5-42.

Draga braćo i sestre!

            Upravo smo našu dušu napojili vodom živom. Kada smo pažljivo slušali Božju riječ, posebice sveto evanđelje, naša duša gutala je i utaživala svoju žeđ. Naša duša potrebna je žive vode da bi mogla rasti i razvijati se, naposljetku da bi mogla se posvećivati. Dolazeći u crkvu mi smo poput Samarijanke koja dolazi u podne na zdenac po vodu, tako i mi dolazimo na svetu Misu napojiti našu dušu.  Možemo zato uspoređivati Samrijanku s našom dušom. Duša nam je izmorena i opterećena raznim brigama i životnim nedaćama i potrebna joj je voda. Podne života zaista zadaje našoj duši muku. Koliko puta smo samo dušu napojili u raznoraznim kaljužama, koliko puta smo je otrovali nečistom vodom. Koliko puta je naša duša je pila kaljužu kada smo slušali psovke, kada smo slušali svađe, kada smo slušali ružne riječi?! Koliko puta smo dušu napojili kaljavom vodom kada smo gledali beskorisne serije i filmove?! Koliko puta smo dušu napojili lošim vijestima, prljavom politikom, lažima i ogovaranjima?!  Ona zbog toga boluje i pati. Nije joj dovoljna samo obična voda, već živa voda koja liječi i oporavljuje. I zato dolazimo u crkvu kako bi susreli Onoga koji daje živu vodu. Imajmo na pameti da nas kršćane već pozna. Imajmo na pameti da nas je već jednom oprao u živoj vodi kada smo se krstili. No, On i dalje nam daje živu vodu od koje ćemo ozdraviti našu dušu.

Isus govori našoj duši sada kad smo ovdje u crkvi, ono što je rekao i Samarijanki: „Daj mi piti!“ Mi pak Isusu odgovaramo slično kao što mu je odgovorila žena: „Kako ti Bog, išteš od mene grešnika iz Nedelišća piti?“ A Isus nam govori: Kad bi znala ti dar Božji…Zaista, kad bi naša duša znala dar Božji, mi bi od Boga svaki dan tražili živu vodu kako bi bili čisti, oprani i napojeni. No, Bog prvo želi da naša duša da Njemu svoju muku i bol. Naša duša to može, samo je potrebna vjera. Vjeru pak napajamo čitajući i slušajući Božju riječ.

Naša duša, zbog prljavštine i velikoga straha pak se boji. Boji se da Gospodin ne može joj pomoći. Zato, Samarijanka govori: „“Gospodine, ta nemaš ni čime bi zahvatio, a zdenac je dubok. Otkuda ti dakle voda živa?“ Duša naša je duboka i nije lako ju napojiti. Nije lako prodrijeti u dubinu naše duše ni nama samima. Bojimo se zaista, da nebi Bog otkrio što smo već sami zaboravili. No, Bog ne želi našoj duši patnju, nego radost. Stoga Isus govori našoj duši: „voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.“ I zaista, naša duša teži za vječnim životom. Ona želi doći na Vječni Izvor tj. kod Gospodina.

Tada Gospodin govori našoj duši neka pozove muža. A svaki kršćanin se u krštenju dao potpuno Bogu. No, naša duša je Bogu toliko nevjerna. Duša naša je zaista toliko puta bila bludnica. Bludnica je naša duša kada voli više zemaljske stvari, nego nebeske. Duša je bludnica kada voli tjelesne užitke, kada želi tuđeg ženidbenog druga, kada želi tuđe stvari. Duša je naša bludnica kada na prvo mjesto stavlja posao, politiku, sport. A možda i sada nama koji smo ovdje, naša duša čini preljub s nekim grijehom.

Na kraju Gospodin govori Samarijnki, a govori i našoj duši: „Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.“ Dakle, dušo moja; Bogu se pokloni, budi vjerna Bogu i bit ćeš Njegova zaručnica. Prihvati Istinu, prihvati Duha Svetoga obnovitelja i izliječit ću te, oprat ću te, nahranit ću te i napojit ću te. Biti ćeš prekrasna i spremna da uđeš u svoj dom nebeski.

Draga braćo i sestre!

            Zapamtimo si danas da našu dušu treba napajati, a napajamo je Božjom riječju. Božja riječ našu dušu krijepi da ima snage i da ima vjeru. Ako jednom zapustimo našu dušu, ako ju nećemo napajati, postat će poput prljavog prosjaka, postat će poput velike bludnice jer ona će tražiti vodu na drugim zdencima i uglavnom će se napajati na bolesnim i prljavim izvorima. Zato, zaštitimo našu dušu Gospodinom Bogom. Ugledajmo se na svetoga Josipa, muža pravednoga, koji je svoju dušu potpuno predao Bogu, koji je bio stalno na Izvoru vode žive. U tome neka nam pomogne zagovor BDM i sv. Josipa, tako neka bude amen.

SVI ČLANCI