IVAN KRSTITELJ U IŠČEKIVANJU

Iz 40,1-5.9-11, Ps 85, 9ab-14, 2Pt 3, 8-14, Mk 1,1-8.

            Sveto evanđelje po Marki započinje riječima: „Početak evanđelja Isusa Krista Sina Božjega“. Dakle, sveti Marko piše o radosnoj vijesti, a to je Isus Krist koji je pravi Bog jer je Sin Božji te koji je i pravi čovjek. Stoga, svako sveto evanđelje shvatimo prije svega kao radost koju Bog dijeli s nama te tako i sami postajemo radosni. Svako sveto evanđelje shvatimo i kao utjehu jer Bog nas sam tješi, kako nam govori prorok Izaija (Iz 40,1). Radosna vijest je i u Božjemu obećanju o miru kojega će podariti vjernima svojim, kako smo slušali u Psalmu 85. Naposljetku, radosna vijest je u Božjemu obećanju da će Isus Krist ponovno doći k nama te tako nastati novo nebo i nova zemlja gdje će prebivati pravednost, govori nam sveti Petar u svojoj poslanici.

            Gospodina Isusa Krista iščekivao je i sveti Ivan Krstitelj koji je na početku Markova evanđelja. Ivan Krstitelj je neposredni preteča Gospodinov, poslan da Mu pripravi put. On nam je primjer kako se može biti radostan u iščekivanju Krista. On jest i prorok (posljednji prorok) jer Boga naviješta hrabro i svojim životom to potvrđuje. On djeluje u pustinji, gdje krsti na obraćenje te propovijeda o otpuštenju grijeha. Dakle, možemo vidjeti da Krista našega Gospodina možemo iščekivati radosno u pustinjama našega života, poput praznina i gubitka koje proživljavamo. I u pustinji tj. i u samoći čovjek može biti radostan jer zna da mu Krist Gospodin oprašta grijehe. Krštenje vodom iliti uranjanje u vodu ima simboliku umiranja starom grešnom načinu života te početku novoga života. To je činio sveti Ivan Krstitelj kako bi ljudima pokazao prije svega Boga koji ne samo obnavlja, nego daje čovjeku potpuno novi život dok stari grešni život Bog zaboravlja čovjeku. No, takav novi život koji jest ustvari Kraljevstvo Božje među nama ne dolazi samo od sebe već traži od čovjeka suradnju. Ta suradnja očituje se u spremnosti da čovjek uvidi svoje grijehe i svoju prošlost. I kada čovjek dođe do spoznaje svoje grešnosti i slabosti, uviđa koliko je potreban Boga te ga počinje tražiti, a kada ga nađe, onda ponovno tražiti i neprestance iščekivati. Kada susrećemo Boga, On nas krsti, ne više odom, nego Duhom Svetim, tj. samim sobom. Čovjek koji je susreo Boga u svetim sakramentima taj je kršten Duhom Svetim i može se slobodno reći da takav čovjek je Božji čovjek.

            Gospodina našega Isusa Krista Ivan Krstitelj je iščekivao odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova, a hranio se skakavcima i divljim medom. Evanđelista smatra da je bitno da njegovi slušatelji to znaju. Zašto? S jedne strane sveti Marko prikazuje Ivana Krstitelja kao proroka Iliju,a s druge strane da svoje slušatelje osvijesti kako svatko u svojoj svakodnevnici može djelovati na svoj način iščekujući Krista Gospodina. I mi smo pozvani biti proroci koji će biti drukčiji, nego ovaj svijet jer na taj način privući ćemo mnoštvo Bogu. Naš život treba svijetu glasno i jasno govoriti, kako nam to opisuje prorok Izaija,: „Evo Boga vašega!“ Ako svijet u nama ne vidi Boga, neće se obratiti. Ali imajmo na pameti, ako svijet u nama vidi Boga, još više će nas mrziti, ali će mnoge naš život potaknuti na obraćenje. Tako neka bude, amen.

 

SVI ČLANCI