ZAŠTO JE RIJEČ TIJELOM POSTALA?

Iz 52,7-10; Ps 98,1-6; Heb 1,1-6; Iv 1,1-18

Draga braćo i sestre!

            Sveti Ivan apostol i evanđelista nam govori da je „Riječ tijelom postala“. Kad On to kaže to misli na Boga koji je postao čovjekom, ali ne nekakvim superčovjekom, nego običnim čovjekom koji je podložan zemaljskim fizičkim zakonima. I zaista je Isus Krist to bio – „u nama svemu jednak, osim u grijehu.“ Taj početak svetog Ivanovog evanđelja, također, kao da želi ispraviti Stari zavjet. Naime, Židovi su vjerovali da je svijet stvoren na temelju 10 Božjih riječi (zapovijedi), a ovdje vidimo da je svijet bio oduvijek u Božjem naumu i stvoren je samo a jednoj riječi, a to je „Ljubav“. Bog sve stvara iz prevelike svoje ljubavi. Danas na svetkovinu Božića razmišljat ćemo zašto je stvarno „Riječ tijelom postala“, a na temelju učenja svete Crkve (KKC).

  1. Riječ je tijelom postala da nas spasi pomirujući nas s Bogom. Dakle, Bog je postao čovjekom da bi odnio grijehe svijeta, da bi odnio grijehe tvoje i moje, kako se nebi ugušili u toj truleži. Tebi i meni potreban je liječnik da nas spasi od boleština grijeha. Krist je taj lječnik koji liječi svaku našu bolest i našu nemoć, koji istjeruje đavle, koji polaže ruku na nemoćnike i odmah im je bolje. Zato smo pozvani da iskusimo danas Krista Spasitelja ljudskoga roda upravo u bliskome susretu s Njim u svetoj Pričesti.
  2. Riječ je tijelom postala da bismo tako upoznali ljubav Božju. Bog je postao čovjekom u Isusu Kristu kako bi nam pokazao svoju ljubav. On se ponizio, sišao sa svojeg prijestolja da b nam iskazao milost. Odlučio je živjeti kao jedan od nas. I pokazao nam kako se živi. Život nije u jelu i piću i u imanju, nego smisao života je ljubiti i biti ljubljen. Kako smo mi kršćani samo pozvani ljubiti svakoga čovjeka i u svakome čovjeku vidjeti Krista. Čak ako nas ljudi gaze i odbacuju, dužni smo ih ljubiti jer drugoga puta za raj nema. Ako ogreznemo u mržnji, onda smo promašili naš život.
  3. Riječ je tijelom postala da nam bude uzor svetosti. Bog je svet, svet i svet. Čovjek je pozvan barem da bude samo svet. Na to nas i Krist poziva riječima: „Budite sveti jer sam i ja svet.“ Naša svetost treba se sastojati upravo u spomenutom zakonu ljubavi. Moramo biti i tu na oprezu da se nebi u nekoj svojoj umišljenoj svetosti izgubili i da onda ne prepoznamo Krista u svakom čovjeku. Kao što je sveti Ivan zapisao „K svojima dođe, a njegovi ga ne primiše“ neka i nama bude poticaj ovih dana da primimo Krista u svakome čovjeku. Posebice u svećeniku ili bogoslovu koji će doći blagosloviti domove i obitelji. U njima, u ministrantima, prepoznajte Gospodina koji dolazi k vama te ih radosno primite.
  4. Riječ je tijelom postala da postanemo zajedničari božanske naravi. Bog je postao čovjekom da bi mi postali poput Njega. Isus nije kao Bog, nego je Bog kao Isus. Isus Krist jest pravi Bog i pravi čovjek. On prebiva, ne među nama koji je nespretan prijevod, nego u nama. Mi smo svi hramovi Svetoga Duha. U svima nama prebiva, dakle, Duh Božji. Zato je svaki čovjek neizmjerno vrijedan. To neka nam bude poticaj da kada o nekome pričamo da pričamo o Božjemu djelu, Božjoj kući.

Draga braćo i sestre!

Danas slavimo Kristov rođendan, dan kad je „Riječ tijelom postala“. Zapamtimo da se taj događaj dogodio da bi se mi pomirili s Bogom, da bi upoznali ljubav Božju, da bi imali uzor svetosti i da bi mi sami bili poput Gospodina. Imajmo i na pameti riječi Gospodinove da ako ne budemo poput djece, nećemo ući u kraljevstvo Božje. Danas kada slavimo Boga koji se rodio i bio malo dijete i mi budimo bezazleni poput djece kojima je na pameti samo igra i društvo sa svojim najmilijima. U tome neka nam pomogne zagovor BDM i sv. Josipa. Tako neka bude, amen.

SVI ČLANCI