ISUS KRIST SPAŠAVA PETRA I LAĐU

1Kr 19, 9a.11-13a, Ps 85, 9ab.10-14, Rim 9, 1-5, Mt 14, 22-33.

            Sveto evanđelje nam stavlja pred oči na razmišljanje i življenje tri stvari; Tko nas spašava, od čega spašava i koga spašava.

  1. Isus odlazi u osamo na goru moliti, a učenike je prisilio da uđu u lađu te se prebace na drugu stranu jezera, a druga strana bila je poganska te učenici nisu bili spremni ići na tu stranu, stoga ih Isus prisiljava, govori nam sveti evanđelist Matej. Dok se Isus Krist molio na jezeru je nastala velika oluja. Gospodin je u toj oluji došao do učenika i lađe. Učenici su mislili da vide utvaru, ali Gospodin ih tješi riječima: „Hrabro samo! JA sam! Ne bojte se!“ Kad Gospodin govori: „Ja sam!“ On očituje svoje božanstvo jer Gospodin je objavio svoje ime upravo tako: „Ja sam koji jesam!“ Petar pak tad kuša Gospodina riječima: „Ako si ti, zapovijedi mi da dođem k tebi po vodi!“ Petar ovdje preuzima opet ulogu napasnika, naime i Đavao je kušao Isusa tim riječima: „Ako si ti Sin Božji…“ I Gospodin Petru zapovijeda da dođe k njemu, no Petar se prestraši kad je počeo hodati po vodi te je počeo tonuti. Zaziva Gospodina da ga spasi što Gospodin i čini, no prekorava ga nazvavši ga „malovjernim“. I kada gledamo situaciju danas možemo zaključiti sljedeće; sveti otac papa Franjo je nasljednik svetoga Petra. Možemo reći da i on poput Petra kuša više puta Gospodina kada daje nejasne poruke, a nejasne ili dvosmislene poruke možemo čuti i od ostalih biskupa, svećenika i vjernika laika. I s pravom možemo posumnjati u opstojnost svete Crkve i naše vjere. No, ne smijemo biti malovjerni. Gospodin je tu i ide prema nama. Crkvu ne može ništa potopiti, ma kako god težak napad bio jer Gospodin vodi Crkvu. Ali ne može nam to biti opravdanje pa da se prestanemo truditi izgrađivati civilizaciju ljubavi. Isus Krist je onaj koji nas spašava i vodi na sigurno, a na nama je da Mu se damo voditi.
  2. Gospodin je spasio apostole od oluje i potopa. A od čega nas danas spašava? Današnja najveća prijetnja je kultura relativizma koja govori da ništa nije važno ili da je sve podjednako važno. Ta kultura relativizma želi nametnuti ravnodušnost prema svim događanjima i smetnuti nas sa Puta spasenja. Želi nas otkinuti od Gospodina i Lađe – Crkve. Poslije relativizma velika opasnost je rodna ideologija koja želi izobličiti čovjeka govoreći da nema više spola ni roda i da čovjek može po svojem osjećanju izabrati spol po operaciji. Velika prijetnja je i kultura homoseksualizma koja promiče protuprirodne čine kao nešto poželjno i napredno. Valovi koji nas biju iščitavaju se i u demokraciji koja nema osjećaj za nadnaravno, za Boga. Abortus i eutanazija, život bez patnje i boli, također su kulture koje su u opreci sa svetim evanđeljem. Od svega toga potrebni smo spasenja, a to spasenje donosi Krist Gospodin. On nas tješi riječima: „Ne bojte se! Ja sam! Samo hrabro!“ Dok se s jedne strane moramo boriti svim evanđeoskim sredstivma protiv takvih kultura, s druge strane imajmo povjerenje u Gospodina da nijedno zlo neće nas utopiti. Gospodin je tu i on nas spašava.
  3. A koga Gospodin spašava? Spašava sve one koji žele. Gospodin će svakoga čovjeka koji mu zavapi poput Petra: „Gospodine, pomozi!“ pomoći. Bog nas spašava u svetoj Ispovijedi jer nam pruža svoju milosrdnu ruku kojom nas pere i njeguje kako bi nam povratio dostojanstvo sinova i kćeri Božjih. Gospodin spašava nježno, baš kako je opisano u Prvoj Knjizi o kraljevima gdje se proroku Iliji Gospodin očitovao u laganom i blagom, osvježavajućem lahoru. Svi mi koji želimo biti spašeni, nalazimo se u lađi u Crkvi. Crkva je mjesto spasenja. Izvan Crkve nema spasenja jer oni izvan Crkve ne žele spasenje. O, nije dovoljno biti samo član Crkve, nego potrebno je živjeti crkvenost, a živjeti crkvenost znači živjeti u zajednici u miru, pravednosti i ljubavi. I u takvoj crkvenosti Krist nas spašava jer vidi u nama tu želju za vječnim spasenjem.

            Isus Krist nas spašava, spašava nas od kultura smrti, a spašava svakoga tko želi i tko živi crkveni život. Mi koji smo crkveni ljudi i živimo u miru jedni s drugima, živimo pravedno i u ljubavi mi smo već spašeni. Osjetimo da smo s Kristom na sigurnom i tu sigurnost spasenja širimo uvijek i svugdje. U tome neka nam pomogne zagovor BDM i sv. Josipa. Tako neka bude, amen!

SVI ČLANCI