POZIV NA NASLJEDOVANJE I LOV

Lk 5, 1-11

Draga braćo i sestre!

            Gospodin naš Isus Krist je propovijedao Božju riječ. Ljudi su se gurali kako bi čuli pa je Isus morao s lađom se malo odmaknuti od obale da ga svi mogu bolje vidjeti i čuti. Ušao je u lađu ribara Šimuna. Oni su se već poznali jer nedugo prije toga Isus je izliječio njegovu punicu. No, Šimun i dalje nije svjestan tko je Isus. I nakon propovijedanja Gospodin traži Šimuna neka odu na pučinu loviti ribe. Zanimljivo je da Isus, čovjek zemlje, po zanimanju tesar, traži od Šimuna, čovjeka mora nešto u što se ne razumije. Zato Šimun govori Gospodinu da su cijelu noć ribarili i ništa nisu ulovili, no ipak će Ga poslušati. Tu Šimun pokazuje poštovanje, ali i povjerene Gospodinu. I isplatilo se. Ulovili su mnoštvo riba. Izraz „veoma mnogo“ zapravo znači „mnoštvo“ a označuje prvu kršćansku zajednicu. Prema tome, slijedeći Božju riječ i poziv baciti mreže prema marginaliziranima, isključenim i odbačenim znači bogat ulov. Kada je to vidio Šimun, kojeg tada sveti evanđelist naziva i Petrom što znači tvrd kao kamen ili tvrdoglav, traži od Gospodina neka odstupi od njega jer je veliki grešnik. No, Gospodina ne zanima što je on grešnik. Naprotiv, hrabri ga riječima: „Ne boj se!“ I onda ga šalje u novi ribolov tj. na lov na ljude. „Loviti ljude“ ili, kako to evanđelista zapisa „ulovit ćeš ih žive“. Što to znači? Uloviti ribu znači izvući je iz njezina životnog staništa što je dovodi u smrt. Izvući čovjeka iz vode znači suprotno: izvući ga iz vode smrtnog okruženja i dovesti ga u životno stanište, dati mu život. Prema tome, Isusov poziv upućen Petru znači sljedeće: izvući ljude iz smrtnog okruženja i povesti ih prema životu.

Svaki svećenik mogao bi ispričati kako je doživio Božji poziv. Uglavnom, teško je objasniti kako se poziv točno čuo, no čovjek ponukan od Duha Svetoga čuo je Božji glas pa ako ga i nije do kraja razumio, odazvao se vjerujući Gospodinu. Jasno da Gospodin poziva na mnoge druge službe, svakoga čovjeka poziva da se obrati i vjeruje Mu, no danas ćemo promišljati o pozivu na nasljedovanje Isusa Krista i o poslanju na lov ljudi.

  1. Nasljedovanje Isusa Krista. Nasljedovati Isusa Krista trebamo ne samo mi, nego i katoličke države i društva. A kako? Prije svega životom i pravednim zakonima. Danas je naime dan života. A pogledajmo koliko država gdje katolici čine većinu, dopuštaju abortus? Pogledajmo samo što se sve dopušta! Najgore perverzije koje sam Satan je izmislio. I sve je dopušteno po zakonima. Dopušteno je ubijati nerođenu djecu pod krinkom 'prava žene'. Društvo je jako licemjerno. S jedne strane brine se za pse i ostale životinje te se strogo kažnjava njihovo mučene ili ubijanje, a s druge strane ubiti nerođenog čovjeka, bespomoćno dijete je dopušteno. Zato smo mi katolici pozvani da se uključimo u javni život naše domovine i pomognemo ispraviti takve nepravde. Jer tako se konkretno nasljeduje Krist. To je zahtjevno i teško, ali nužno.

  2. Poslanje na lov ljudi. Pozvani smo spašavati ljude od njihove nevjere ili krivovjerja. Ne smijemo dopustiti da itko živi u zabludi. Pozvani smo na život u Božjoj sigurnosti. Ali da bi došli do te sigurnost prvo moramo ići na pučinu tj. na mjesta gdje vlada nepravda i bezakonje. Zasigurno da je i to teško, no ako smo Kristovi učenici tada ćemo vjerovati Njegovoj riječi. I ne trebamo se bojati jer Gospodin nas hrabri i tješi. Zato ulovimo prije svega članove naše obitelji koji su zalutali. Izvucimo ih iz vode koja ih guši, izvucimo ih iz njihove nevjere. Kako? Molitvom, postom, pokorom, dobrim djelima, savjetima pa ako i treba vikom i 'špotanjem'. Izvucimo iz vode koja guši i naše političare, naše gospodarstvenike koji ne žive pošteno i pravedno. Borimo se da se i oni obrate i budu pravedni prema narodu i prema radnicima. Kako? Sigurno ne doma gledajući televiziju. Nego, aktivnim angažmanom u hrvatskome društvu, ali i molitvom i pokorom.

Draga braćo i sestre!

            Nasljedujmo Krista tako što ćemo loviti ljude za Njega. Tako što ćemo i mi širiti Božju riječ. Mnogi će nas slušati, a možda nas i netko posluša. Na nama je da svakome čovjeku pokažemo istinu, a to je Krist Gospodin koji živi i kraljuje u vjeke vjekova, amen!

SVI ČLANCI