GRADITI I RATOVATI S KRISTOM

Lk 14, 25-33.

Draga braćo i sestre!

            Život katolika je sličan gradnji prekrasne kule s jedne strane, a s druge strane sličan vitezu koji ratuje za visoke ideale protiv zla ovoga svijeta. Krist Gospodin nam daje dva primjera koji tumače uvjete nasljedovanja Njega. Prvi primjer je gradnja kule, a drugi primjer je ratovanje. I Gospodin kaže, ako ne možeš dovršiti kulu zbog svoje neproračunatosti, nemoj ju niti graditi. Ako pak ne možeš pobijediti u boju, nemoj se niti boriti. I zato Gospodin završava riječima: „Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.“ Mi ćemo zato razmišljati danas kako graditi život s Kristom i kako ratovati s Kristom kako bi bili Njegovi pravi učenici.

Graditi s Kristom. Naš život je neprestano u izgradnji. Do zadnjega dana našeg života ne možemo reći da smo sve ostvarili u životu. Ako pak mislimo da jesmo tada smo poput onih koji nemaju čime dovršiti kulu. Ako i imamo sve, tada nam nedostaje potpuno predanje Bogu. Tada nam nedostaje mržnja koju nam Gospodin govori. Teške su te Njegove riječi „Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!“ To je mržnja koja ne označava zlo i prezir, nego to je mržnja koja potiskuje sve i svakoga iz našega života, a Boga stavlja iznad svega. Taj pak Bog je konkretan Bog. Bog nije zrak, Bog nije mašta i ideja. Naš Bog je realno prisutan s nama posebno u svetoj Misi, u svetoj Pričesti. I ako si ti došao ovdje, Ti si pokazao da mrziš sve što je od ovoga svijeta, a čezneš jedino za Gospodinom. Ne može nitko biti važniji od Gospodina. Na taj način ti gradiš svoj život s Kristom. Jer Krist se žrtvuje u svetoj Misi. Krist gradi Tvoj život, a ti zajedno s Njime u svetoj Misi. Zato je težak grijeh za katolika ako ne dolazi na svetu Misu. On je poput onoga mnoštva koje ga samo slijedi, ali ne žele se odreći sebe poradi Njega.

Ratovati s Kristom. Katolik je uvijek u ratu sa zlom. Katolik uvijek ratuje protiv grijeha. Katolik uvijek ratuje za svetu vjeru i spasenje duše svoje i duša svojih bližnjih. Katolik uvijek ratuje s Kristom. Nemojmo se varati ako smo u nekome miru da je to dobro i sretno za nas. Baš nasuprot. Katolik nikada nije u miru jer na ovome svijetu mira nikada biti neće do Kristova drugoga dolaska. Zato, pozvani smo ratovati protiv zla današnjice. To je lagodnost života, to je relativizam, to je ravnodušnost, to je abortus, to je eutanazija, to je nevjera. Dužni smo ratovati i protiv samih sebe, protiv svojih slasti, užitaka i naslada. Dužni smo svaki dan ratovati tako da živimo sveto i da svoju dušu i duše svojih bližnji obranimo od đavolskih napasti i demonskih zasjeda koje nam postavljaju u neumjesnim razgovorima, ovisnostima, pogledima i željama. Što je za katolika oružje u tome ratu? Najjače oružje je obiteljska molitva. Što je štit u toj borbi? Štit je post i nemrs. Što je oklop u toj borbi? Oklop je redovita sveta Ispovijed i sveta Pričest. Gdje katolik juriša u tom ratu kao što su nekada vitezi na konjima jurišali u boj?!  Bojno polje gdje katolik vodi juriš je njegov osobni život, ali i javni život države. Katolik zato mora uvijek podići svoj glas, mora biti spreman žrtvovati i svoj život, svoj ugled i ponos, sve svoje kako bi se borio za istinu i pravdu kraljevstva Božjega.

            Draga braćo i sestre! Gradimo naš život zato na svetoj Misi, a borimo se po molitvi u obitelji, po postu i nemrsu, po čestoj svetoj Ispovijedi i pričesti kako bi nas Krist jednog dana primio prepoznajući u nama prave učenike. U tome neka nam pomogne zagovor sv. Josipa i BDM. Tako neka bude, amen!

SVI ČLANCI