BLAGOSLOV USKRSNE PISANICE

U subotu 27. ožujka u ulici Matije Gupca ispred raspela kod ulaza u prostor župnog dvora prema crkvi župnik je blagoslovio „USKRSNU PISANICU“.

Sv. Augustin u 5. stoljeću spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbole novoga života, Isusova uskrsnuća i izlaska iz groba.

Uskrsna pisanica na sebi ima oslikane slijedeće motive: Uskrsli Isus, župna crkva Presvetog Trojstva u Nedelišću,  platana koja je zaštićena i tiskarski stroj po čemu je Nedelišće poznato.

Uskrsna pisanica je oslikana u Galeriji Bjelovar u Bjelovaru, a dovezao ju je Nikola Košir i bio je prisutan kod blagoslova.

Sama ideja da se postavi uskrsna pisanica je potekla od župnika. Tu ideju je podržala Općina Nedelišće  i Turistička zajednica Općine Nedelišće koje su to financijski i omogućile.

Na samom blagoslovu bilo je samo deset osoba zbog epidemioloških mjera.

Uz župnika je bio prisutan župni vikar vlč. Mladen Cikač,  ministrant i zvonar. U ime općine bio je prisutan načelnik Darko Dania i njegov zamjenik Nikola Novak i općinski vijećnik Franjo Cimerman. 

Bili su prisutni i predstavnici udruga: predsjednik vatrogasne zajednice Općine Nedelišće Zlatko Marciuš, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana domovinskog rata Damir Tomšić, a u narodne nošnje je bilo obučeno dvoje predstavnika  KUU-e „SELJAČKA SLOGA“ NEDELIŠĆE.

Župnik je na kraju svima zahvalio i na sve zazvao Božji blagoslov!Ispis   E-mail