PROSLAVA BDM LURDSKE U NEDELIŠĆU

Ove godine je blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske bio u nedjelju. Nedjelja kao najveća svetkovina kršćana ima prednost pred svim blagdanima jer nedjelja je dan proslave uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Stoga je sveta Misa bila od dotične nedjelje kao i misna čitanja, jedino su svećenici imali bijelu tj. plavu boju misnoga ruha u čast BDM Lurdskoj.
Poznato je da naša crkva ima pokrajinsku kapelu u koji je smješten kip BDM Lurdske koji je najstariji u Hrvatskoj. Isprva je to bila kapela BDM Snježne, izgrađena 1788.g., a utemeljitelj ove kapele je Izidor Millezy zajedno s članovima bratovštine BDM Snježne.
1883.g. svečano je blagoslovljeni novi kip BDM Lurdske kojega su nabavili tadašnji župnik i dekan u Nedeelišću Ignacije Szele i njegov kapelan Feliks Berk. Kip je nabavljen iz Pariškog umjetničkog zavoda, a koštao je 100 forinti koje su sabrali sami župljani župe Nedelišće.
Ove godine je služio svetu Misu na čast BDM Lurdske u 11.00 dekan i župnik iz Sv. Martina na Muri preč. Ivan Herceg. U propovijedi je tumačio nedjeljno evanđelje. Također nas je potaknuo da štujemo i da se utječemo zagovoru BDM Lurdske. Uz njega su koncelebrirali sljedeći svećenici: mons. Leonard Logožar, umirovljeni župnik i dekan iz Štrigove, vlč. Josip Horvat, umirovljeni župnik iz Selnice, vlč. Ivan Novak, umriovljeni župnik iz Murskog Središća, pater Josip Župan, župni vikar iz Čakovca – sv. Nikola, te domaći župni vikar vlč. Tihomir Ciglar i župnik preč. Nikola Samodol.


Ispis   E-mail