MISA POVODOM DANA OPĆINE NEDELIŠĆE I DANA ŽUPNOG KARITASA

Na blagdan sv. Vida općina Nedelišće slavi Dan Općine, a župni karitas župe Presvetog Trojstva u Nedelišću Dan župnog karitasa.

U utorak na blagdan sv. Vida župnik je u zajedništvu sa župnim vikarom služio svetu misu za općinu Nedelišće i župni karitas.

Na misnom slavlju je bio načelnik općine Nikola Novak sa zamjenikom i djelatnicima općine, kao i članovi župnog karitasa sa voditeljicom Boženom Hajdarović.

Bila je svečana pjevana sveta misa. U župnoj crkvi s lijeve strane nalazi se oltar sv. Vida.

Prema predaji sv. Vid je podnio mučeništvo tako da je bačen  u kotao vrelog ulja, no, iz njega je bio spašen od anđela koji ga je otpratio u Lukaniju, gdje je, zajedno s Modestom i Krescencijom, podnio ponovo mučeništvo kao vrhovno svjedočanstvo vjere. Njegovo se mučeništvo zbilo na početku Dioklecijanova progonstva negdje oko 304. ili 305. godine.

Nadovezujući se na današnje evanđelje kako treba i neprijatelje ljubiti župnik je sve pozvao na življenje zapovijedi ljubavi. Kako voljeti svakog čovjeka? Kako moći svakome oprostiti? Sjeti se: svi smo zavedeni. Đavao nas hoće uništiti, zato nas jedne drugima predstavlja kao neprijatelje. Ne daj da te zavede protiv čovjeka!

Najjače čovjekovo oružje, jest praštanje. Oprostiti znači ne biti naivan, ne dati se prevariti i zavesti od Zloga. Znači biti jak i odrastao, zreo čovjek i – pobijediti svako zlo.

Sjedni ili stani pred Isusa. Gledaj, ako si u prilici, njegov križ. On je sve oprostio da bismo praštali. On je svima oprostio. Tebi je oprostio i zato možeš biti slobodan za druge, zaključio je župnik svoje razmišljanje.


Ispis   E-mail