3. USKRSNA NEDJELJA

„Imate li ovdje što za jelo?“

Dj 3,13-15.17-19; Ps 4,2.4.7.9; 1Iv 2,1-5a; Lk 24,35-48

            Uskrsli Gospodin traži od apostola jelo pošto nisu vjerovali, nego se samo čudili. Uskrsli im, dakle, govori: „Imate li ovdje što za jelo?“ Potom apostoli pružaju komad pečene ribe kojega Uskrsli onda pojede pred njima. Stoga, možemo danas promišljati kakvu hranu Uskrsli Gospodin traži od nas. Promišljat ćemo i o komadu pečene ribe koje su apostoli dali Uskrslom Gospodinu i tako vinuti naše misli k Bogu.

„Imate li…“ Prisjetimo se samo kako u Lukinom evanđelju Gospodin govori „o kada biste imali vjere poput gorušičina zrna… (Lk 17,6)“. Poslije Uskrsa pak Gospodin pita lakše pitanje koje i počinje blažim tonom, no ima isto značenje „imate li“. Pitanje je postavljeno u množini, dakle, upućeno je svima, a ne samo pojedincu. Zanimljivo je da Uskrsli Gospodin koji je pobijedio smrt, koji prolazi kroz zatvorena vrata, ne zna da li apostoli imaju nešto za jesti. Možda, na taj način želi sveti Luka pokazati da Uskrsli Krist ima i dalje čovještvo u sebi i da postupa s apostolima kao što postupa čovjek sa čovjekom. Uskrsli ne želi strašiti, Uskrsli želi razgovarati s ljudima. U ovom slučaju razgovara, dakle, sa svima. Svima postavlja isto pitanje.
I mi koji smo Njegovi učenici okupljeni u crkvi, Uskrsli dolazi baš kao što je došao i tada. Kroz zatvorena vrata, ne da bi nas prestrašio, nego da bi nam ojačao vjeru u uskrsnuću u Njegovo božanstvo. On dolazi i danas kroz zatvorena vrata naše crkve, dolazi u prilikama kruha i vina. Dolazi da nas pita imamo li što za jesti. Prije svega imamo li ispravnu hranu kojom hranimo naše tijelo? Imamo li ispravnu hranu kojom hranimo našu dušu? I to baš ovdje, u crkvi.

„Ovdje“ Uskrsli Gospodin ne traži da mu donesu za jesti nešto iz trgovine. On hranu traži među njima.

Što mi kao župna zajednica imamo ovdje, a čega je Gospodin gladan? Ja znam sigurno što svi imamo, a što Gospodin želi. To su grijesi naši. Grijehe imamo uvijek „ovdje“. Grijesi su uvijek s nama. Ako nešto čovjek ima, onda je to, nažalost, grijeh. Imamo svi osobne grijehe, ali imamo grijehe i kao zajednica. Najveći grijeh zajednice, kako nam govori sveti Petar u Djelima apostolskim je ubojstvo „začetnika života ubiste (Dj 3, 14)“. Koliko puta mi kao zajednica ubijamo začetnika života, Krista Boga, onda kada stavljamo sebe i svoje interese ispred Njega. Važniji su nam političari, pjevači, sportaši, hobiji, natjecanja, interesi, posao. Bog nam je često negdje sa strane ili ga uopće nema u našem životu. Stoga, taj grijeh svi imamo ovdje. Poslušajmo zato riječi svetoga Petra: „Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši.“

„Nešto za jelo“ Prisjetimo se samo čega je Gospodin gladan i žedan? „Blago gladnim i žednima pravednosti, oni će se nasiti.“ Uskrslome ne treba pečena riba. On ju jede poradi vjere apostola. Da vide da je uskrsnuće tijela stvarno. Uskrsli je gladan naše pravednosti. Ako smo pravedni ljudi i pošteni, koji nemaju krivnje ni pred Bogom ni pred ljudima, blago nama. No, često umjesto pravednosti mi Gospodinu nudimo komad pečene ribe. Dakle, ne cijelu ribu, nego samo dio, jer drugi dio smo mi već pojeli. Pečena riba je simbol obilja i blagostanja. I kada apostoli pružaju Uskrslome komad pečene ribe, oni ustvari Njemu nude svoje ostatke od uksunog ručka. No, Gospodin prihvaća i te ostatke. Nakon toga dodaje: „To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.“ Dakle, sve se trebalo ispuniti, od čudesnih ozdravljena i propovijedanja, do izdaje, muke, smrti i uskrsnuća.“ Nije dovoljno samo malo ili djelomično vjerovati, nego je potrebno potpuno povjerenje Bogu. I zato Gospodin završava riječima: „’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.“ Dakle, potrebno je obraćenje uz koje dolazi oproštenje grijeha.

            Zato na kraju dajmo odgovor Uskrslome koji nas kao zajednicu pita: „Imate li ovdje što za jelo?“ Imamo Gospodine. Imamo previše grijeha i slabosti. I dajmo Gospodinu sve, ali baš sve grije i slabosti do tančine. Nemojmo Mu dati samo dio pečene ribe, nego cijelu ribu. Sve grijehe koje smo fino pekli i kuhali kroz protekli tjedan. Gospodin će to pojesti pred nama, tj. oprostit će nam sve. A nama će dati najfiniju hranu koju je pripremio po svojemu djelovanju, muci, smrti i uskrsnuću. To pak je On sam koji nas hrani u svetoj Pričesti na svakoj svetoj Misi. Tako neka bude, amen.


Ispis   E-mail