1. korizmena nedjelja

O PUSTINJI I SOTONI

Post 9,8-15; Ps 25,4bc-5ab.6-7bc.8-9; 1Pt 3,18-22; Mk 1,12-15.

            Pustinja je neplodno mjesto u kojoj je nemoguće stanovati. Po predaji, Bog je toj zemlji uskratio blagoslov. U pustinji stanuju demoni, zli duhovi, sotona (Lev 17,7). No, kroz takvu prokletu zemlju 40 godina je prolazio Izrael dok konačno se nije smjestio u Obećanu zemlju. Bilo je potrebno proći kroz pustinju, poradi svetoga čišćenja. U toj pustinji su Izraelci i griješili, ali i dobili manu s neba. U pustinji su Izraelci bili kažnjeni ujedom zmija ljutica, ali bili i izliječeni mjedenom zmijom na stup uzdignutom.

            Gospodin naš Isus Krist, odmah nakon krštenja, nakon što je na njega sišao Duh Sveti, bio je odveden u pustinju na 40 dana i 40 noći. Bilo je potrebno da Krist naš Gospodin kroz to vrijeme pobijedi kušnje na koje su pali Izraelci. Kao što je Sotona kušao Izraelce, tako je kušao i Gospodina Isusa. Možemo reći da je pustinja teren đavlov. U pustinji nema ništa, pustinja je prazna u sebi, tako je i đavao prazan u sebi. Kao što je pustinja opasna i bez vode, tako je i đavao opasan i žedan naših duša. No, potrebno je oslobodite se đavla, potrebno ga je pobijediti. Potrebno je ući u pustinju kako bi se suočili s njim. No, imajmo na pameti da Duh Sveti nas vodi kroz pustinju.

            Kada je riječ o kušnji u pustinji, dobro je sjetiti se riječi proroka Izaije: „Pripravite put Gospodinu kroz pustinju, poravnajte staze u pustinji Bogu našemu (Iz 40,3).“ Možemo reći da ovo vrijeme od 40 dana kroz Korizmu je vrijeme pustinje, vrijeme kušnje, vrijeme borbe za slobodu. Kroz to vrijeme pripravljamo put uskrsnuću Gospodinovu, tj. učvršćujemo svoju vjeru, nadu i ljubav u Krista Gospodina. Kroz Korizmu potrebno je da prođemo kroz tri velike kušnje koje su pred nas stavljene na Pepelnicu. Prije svega bit ćemo kušani u milosrđu. Tu će nas napasti strašni demon zvan škrtost, a s njim će doći i njegov drug demon zavisti. Škrtost će nam staviti bezbroj razloga samo da stisnemo svoje srce prema potrebitima. Škrtost će nas najviše napadati po pitanju našega vremena. Kada za dobru stvar kažemo: „nemam vremena“, prisjetimo se odmah da je to demon škrtosti na dijelu. Tada baš pronađimo vrijeme za bolesnika, nemoćnika, potrebitog ili kojega člana naše obitelji koji želi našu pažnju ili pomoć. Demon zavisti pak će nam pokazivati sve što bi mogli imati, a nemamo. Stvarat će u nama zavist  prema drugim ljudima. Stvorit će i u nama mržnju prema nekim osobama. Demon zavisti se pobjeđuje šutnjom ili lijepim govorom o svakome. Onda ćemo biti kušani u molitvi. Tu će nas silnim napadima napadati demon lijenosti, a njemu će pomagati demon srditosti. Demon lijenosti će reći da je važnije biti sretan, nego podnijeti žrtvu za drugoga, demon će nas htjeti prevariti stavljajući pred nas razne aktivnosti, zabave, filmove, društvena događanja, samo da nas odmetne od molitve, od vremena posvećenog Bogu. Demon srditosti će u nama potaknuti srditost na Boga i na druge ljude. Čemu se moliti ako Bog ne sprječava nepravdu i zla na ovome svijetu? Ili će potaknuti u nama srdžbu na Crkvu i svećenike. Posebice će taj demon djelovati po medijima jer će poticati mržnju po raznoraznim vijestima o lošim i nemoralnim svećenicima ili vjernicima laicima. I na kraju ćemo biti kušani po pitanju posta. Tu već „kao ričući lav obilazi koga da proždre“ demon neumjerenosti. Taj demon sa sobom vodi svoja druga dva demona koja su još strašnija od njega, a to su demon oholosti i demon bludnosti. O kako je teško pobijediti njihove kušnje. Oni će pred nas staviti sve najljepše, najbolju hranu, tečna pića, požudu svake vrste… No, ako ćemo ustrajno postiti, kloneći se svakakve neumjerenosti, i u jelu i u pilu, i u pogledima i u željama i u činima, uspjet ćemo pobijediti te zloduhe, baš kako je i Krist Gospodin pobijedio zloduhe. I onda su anđeli služili, a i nama će služiti kroz Korizmu.

            Nakon pustinji i pobjede đavolskih kušnji, Gospodin odlazi propovijedati evanđelje, radosnu vijest. Tako i mi, svaki put kad pobijedimo kušnju, dođimo se zahvaliti Gospodinu u crkvu. Dođimo na svetu Misu. Neka nam svaka korizmena nedjelja bude zahvala što pobjeđujemo, ali i molitva za daljnju borbu za slobodu. Tako neka bude, amen.


Ispis   E-mail