3. nedjelja kroz godinu

ISPUNILO SE VRIJEME

Jon 3, 1-5.10, Ps 25, 4b-7bc.8-9, 1Kor 7, 29-31, Mk 1,14-20.

            Ivan Krstitelj je zatvoren od strane kralja Heroda te njegovo vrijeme djelovanja završava. Nastupa novo vrijeme koje će promijeniti svijet, a to je vrijeme Isusa Krista, Sina Božjega. Prije nego je počeo javno djelovati otišao je u pustinju te 40 dana i noći postio i molio. Nakon toga nastupa javno djelovati i to prvo u Galileji, uz Genezaretsko jezero. Njegovo javno djelovanje sažeto je u rečenici koju je naš Gospodin izrekao: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju.“ Nakon toga, Gospodin izabire prve apostole, Šimuna-Petra i brata Andriju te Jakova i Ivana, sva četvorica po zanimanju su bili ribari.

            Gospodin počinje djelovati jer se ispunilo vrijeme, kako nam sam govori. Kakvo vrijeme? Vrijeme iščekivanja Mesije. Gospodin Isus je došao kao dugo očekivana nada Izraelova. Za njega je i starac Šimun rekao kada ga je primio u ruke: „vidješe oči moje, spasenje Tvoje koje si pripravio pred lice sviju naroda“. Dakle, došlo je vrijeme spasenja. Bog je došao k čovjeku da ga spasi.

            Ispunilo se vrijeme objave. Bog je odlučio pokazati se čovjeku i uspostaviti svoje kraljevstvo, a to je kraljevstvo mira i slobode. Do su Izraelci očekivali uspostavu staroga političkoga poretka, Bog dolazi da uspostavi novo društvo, Crkvu, koja je zajednica svetih, zajednica djece Božje. To se ne misli da su u Crkvi svi savršeni, nego baš naprotiv, Bog je došao okupiti grešnike, slabe, bolesne i nemoćne, sve one koji su odbačeni kako bi On bio s njima, a oni s Njim. To je radosna vijest svakome čovjeku. To znači ispunilo se vrijeme, vrijeme da napokon budeš sa svojim Bogom.

 Ispunilo se vrijeme da čovjek upozna napokon svojega Stvoritelja. Da čovjek upozna kako ga Bog ljubi. Približilo se kraljevstvo Božje svima nama jer Bog boravi s nama neprestano; u molitvi, u svetm sakramentima i u našim bližnjima, ali i u prirodi. To je Bog koji je sama ljubav i dobrota. To je Bog koji prašta i koji se ne osvećuje. To je Bog, koji blago gleda na čovjeka, kao što je gledao i na ninivljane kada su se obratili od svojih grijeha.

Ispunilo se vrijeme da se čovjek obrati. A od čega se trebamo obratiti? Obratiti se trebamo od staroga načina razmišljanja. Potrebno je da shvatimo da Bog od nas ništa ne traži već sve nam daje. Obratiti se od takvoga načina razmišljanja. Bog nije došao ništa od nas tražiti, ni naše molitve, ni naše pohvale, ni naša srca, već došao je nama se dati. Dati nam se u molitvi, jer kada moliš, Bog dolazi tebi, kada ga hvališ, Bog ti daje radost, a kada mu daješ svoje srce, Bog tebi daje samoga sebe da bi bio radostan.

To je radosna vijest koju nam Gospodin donosi. To su prepoznali i četvorica ljudi koje je Gospodin pozvao. Nisu oni odabrali Gospodin, već Gospodin je odabrao njih. Oni su se odazvali jer su doživjeli to obraćenje. No, proces obraćenja je proces koji traje cijeli život, a to nam također pokazuje iskustvo svetih apostola. Stoga, po zagovoru svetih apostola neka nam Gospodin da snage za neprestano obraćenje da svakodnevno živimo kao pravi članovi Crkve, toga kraljevstva Božjega na zemlji.


Ispis   E-mail