33. nedjelja kroz godinu

Drage sestre i draga braćo, dragi vjernici!

Riječ Božju možemo danas shvatiti na dva načina, ili se možemo prestrašiti ili se možemo utješiti. Sve ovisi o tome kakvi smo ljudi i kakav život živimo. Što nam savjest govori. I iako nam se čini da evanđelje ima prijeteću notu ono u svojoj naravi ne može biti takvo. Prisjetimo se, evanđelje je radosna vijest, ne prijetnja. I iako prvi dio evanđelja zvuči tako, u drugome je dijelu ključ. Piše u prvome dijelu: „u dane one, nakon velike nevolje sunce će pomrčati i mjesec više neće svijetljeti, a zvijezde će nebeske padati…“

U drugome pak dijelu slika koju bismo mogli lako preskočiti, ali puno toga govori i u njoj se krije to radosno što nam evanđelje daje. Iskorištena je slika smokve. Grana joj je omekšala i lišće joj je protjeralo, dakle, znamo približava se ljeto. Približavaju se dulji dani, približavaju nam se berbe i plodovi prirode, približava se toplina i svjetlo. Kaže Isus, kad vidite da se zbiva ovo iz prvog dijela evanđelja, da padaju zvijezde, događa se pomrčina sunca ili i kad se sile nebeske poljuljaju, znajte, blizu je dolazak Sina Čovječjeg, blizu je drugi Kristov dolazak. Zvuči strašno. - Ali nije bez razloga iskorištena slika smokve i ljeta. Ljeto, lišće, plodovi, dulji dani, svjetlo, u nama izazivaju osjećaj radosti, - a ne straha ili tuge. I to nam Isus danas poručuje. Ne bojte toga, jer dolazi ljeto, dolazi bolje vrijeme, dolazi ljepše vrijeme.

Prorok Danijel u prvom čitanju prorokuje slične događaje. Ali isto tako, iako proroštvo zvuči prijeteće ono to zapravo i nije. Zapravo daje nadu. Jer piše jedna važna stvar za nas: „TVOJ ĆE SE NAROD SPASITI!“ Kome to piše ako ne nama? Tko je taj narod ako ne mi? Zato, drage sestre i braćo, nije ovo proroštvo za strah. Ova su proroštva za nadu. Nadu koju smo dobili po Isusu Kristu. Mi smo taj narod. Mi čekamo ljeto, mi čekamo da smokve prolistaju i da dođe Krist i da ustanemo na novi život.

I još jedna nagrada na kraju prvog čitanja. Umnici će blistati kao sjajni nebeski svod, i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijeke. To je sve spremno za nas. Koji su mnoge učili pravednosti, sjat će kao zvijezde navijeke. Draga braćo i sestre. Već nekoliko nedjelja poziva nas Krist da izgrađujemo kraljevstvo Božje pa i danas to možemo iščitati. Koji su mnoge učili pravednosti. Pravednost je također dio kraljevstva Božjega. Zato je i to naš zadatak. Biti pravedan i učiti pravednosti druge. Pravo i pravednost temelj su prijestolja Njegova, misli se Božjega. Pravo i pravednost. I zato će oni koji su druge učili pravednosti sjati kao zvijezde na nebu navijeke.

 

Ne možemo zaboravljati riječi Božje od prošlih nedjelja i naša razmišljanja na te riječi. Nedjeljna čitanja imaju svoje zadane nizove i zato se sada približavamo vrhuncu, drugom dolasku Isusa Krista, a prošlih smo nedjelja dobivali upute, savjete i prispodobe kako da ga spremni dočekamo.

Dvije najveće zapovijedi, ljubite Boga i ljubite bližnjega, o tim zapovijedima ovisi sav drugi zakon, udovica koja daje posljednja dva novčića, daje ono što joj je sutra potrebno za život u hramsku riznicu, daje Bogu, udovica koja hrani gladnog Iliju, a već će sutra ona i njen sin možda umrijeti od gladi… danas smo dobili još jednu zadaću. Pravednost. Što je pravednost? Najkraće rečeno: dati drugome ono što mu pripada. Kako znati što kome pripada? Samo se sjetite da je osoba pokraj vas osoba s istim pravima koja imate i vi, s istim dostojanstvom i čašću kao i vi. Ista je slika Božja kao i ja i vi. Što pripada vama - pripada i osobi kraj vas. Zato, potrudimo se da svi žive životom dostojnim čovjeka. Pomognite drugom čovjeku - da bude čovjek.

 

Kada bismo usvojili i prihvatili u svoj život sve ono što kroz cijelu godinu slušamo u riječi Božjoj, tada bismo Krista dočekali spremni. I kaže on zanimljivu rečenicu na kraju evanđelja: Nitko ne zna kada će se to dogoditi, niti anđeli, niti Sin, već samo Otac. A najmanje znamo mi. Zašto je to rekao? Zato jer trebamo biti uvijek spremni. Na drugom mjestu piše: Ne znate ni dana ni časa… Ne znamo, istina. Zato govorim sebi i vama, nema smisla riskirati, jer može biti sada, za nekoliko sekundi. Najljepše je i najmirnije živjeti tako da smo u svakom trenutku spremni za taj dolazak.

Čekajmo mi ljeto, smokve koje listaju i voćke koje cvatu, sunce, toplinu i svjetlo, - a ne strah, zimu i tamu. Jer čak se i zimi borimo protiv hladnoće. Zašto se ne bismo tako borili i protiv zla? Draga braćo i sestre, čuli smo danas, spremamo se za ljeto, za veselje, za radost.

Sudnjim danom ljeto, radost i veselje dolazi onima koji žive po evanđelju, onima koji uče pravu i pravednosti, onima koji ljube i onima koji svoje talente dijele s drugima. Vrlo jednostavno, kad bi barem malo jače to čuli… Ljubite jedni druge! Što god činite iz ljubavi činite… Jer, po ljubavi će nas Krist raspoznati u onaj dan. Nikako drugačije. Njegova je mjera ljubav. Što učiniste jednom od najmanjih, meni ste učinili. Mjera je, dakle, ljubav.


Ispis   E-mail