Božićna čestitka

Dragi župljani župe Presvetog Trojstva u Nedelišću!

„Gospodin obznani spasenje svoje (Ps 98, 2)“ po rođenju svojega Sina Isusa Krista Gospodina našega, čiji rođendan slavimo 25. prosinca. Isus Krist nas je spasio od grijeha i vječne smrti i pokazao nam što znači biti čovjek – ljubiti, ljubiti i samo ljubiti. Upravo Vama dragi župljani naše župe iz Nedelišća, Pušćina, Dunjkovca, Pretetinca i Slakovca želimo ljubav, ljubav i samo ljubav prema Bogu i svojemu bližnjemu za Božić i u Novoj 2019. godini Gospodnjoj kako bi zadobili vječno spasenje po Isusu Kristu.

Osvrt na 2018.

Mnogo toga se dogodilo u 2018. godini u našoj župi. Najvažnije je istaknuti da je u Crkvu Katoličku primljeno po sakramentu krštenja 48 djece, na Prvu pričest pristupilo je 59 djece, na sv. Potvrdu 64, ženidbu je sklopilo 13 parova, a oko 100 vjernika je primilo sakrament Bolesničkog pomazanja. Oko 500 vjernika pristupilo je sakramentu sv. Ispovijedi o Uskrsu, a isto toliko i o Božiću. Ovaj svijet je napustilo 67 vjernika naše župe.

Ove godine je otišao u zasluženu mirovinu župnik preč. Nikola Samodol, nakon 19 godina župničke službe u Nedelišću, a naslijedio ga je dosadašnji župni vikar vlč. Tihomir Ciglar. U listopadu na đakonski praktikum došao je đakon vlč. Mislav Mikac.
U materijalnom pogledu ove godine uz pomoć općine je obnovljen oltar sv. Vida, a također nabavljene su nove klupe za djecu. Obnovljeno je i raspelo pred ulazom u farof. Dali smo također i tiskati originalne župne kalendare koje prikazuju vitraje iz naše župne crkve te filijalnih kapela. Važno je napomenuti da se upalilo u hladne dane i svakodnevno grijanje u župnoj crkvi.
Obiteljski doprinos iznosi 150 kuna, a doprinos za kantora i zvonara iznosi isto 150 kuna godišnje.

U duhovnom pogledu ove godine su bile pučke misije koje su vodili franjevci konventualci. Bila je predstavljena i knjiga „Ti si svjedok“. Osnovan je i Zbor djece i mladih. Na blagdan sv. Cecilije okupili su se svi kantori i pjevači naše župe u našoj župnoj crkvi. Na blagdan sv. Florijana služena je sv. Misa u kapeli sv. Florijana u Nedelišću za sve vatrogasce, na blagdan sv. Vida služena je sv. Misa u župnoj crkvi na nakanu općine Nedelišće, na sv. Huberta za lovce, a povodom obilježavanja pada grada Vukovara za hrvatske branitelje. Na svetkovinu Svih svetih održala se i procesija od župne crkve do groblja na kojemu je bila molitva za pokojne.

Redovito su se održavale župne kateheze za treće i osme razrede, te za druge i sedme razrede, kao i kateheze za roditelje i kumove prilikom krštenje te za zaručnike prilikom ženidbe. Održani su i roditeljski sastanci za roditelje katehetskih skupina. U prosincu osnovana je i Biblijska zajednica. Ministranata ima 20, što u župnoj crkvi što u filijalama.

Župno proštenje BDM Lurdske proslavljeno je sv. Misom koju je služio dekan preč. Ivan Herceg, a glavno proštenje Presvetog Trojstva proslavljeno je sv. Misom koju je služio dr. sc. Krunoslav Novak. Osim hodočašća na Mariju Bistricu, Trsat i Ludbreg voe godine je prvi puta bilo hodočašće i u Krapinu na Trški Vrh k Majci Božjoj Jeruzalemskoj.
Župni Caritas po običaju je bio vrlo angažiran te ima oko 1000 volonterskih sati. U rad Caritasa uključile su se i neke nove članice, kao i učenici sedmih razreda.

Svima se zahvaljujemo na svemu što činite za župnu zajednicu, a na sve Vas zazivamo Božji blagoslov. Posebice na našu školsku djecu, na njihove učitelje i roditelje, a također onda i na naše stare i nemoćne župljane. Nitko nije zaboravljen od Gospodina Boga.

Tihomir Ciglar, župnik
Mislav Mikac, đakon


Ispis   E-mail