Treći dan duhovne priprave za proštenje PRESVETOG TROJSTVA

Danas je bio treći dan duhovne priprave za proštenje PRESVETOG TROJSTVA. Misu je služio župnik kod kapelice Presvetog Trojstva na Trgu Republike u Nedelišću. Župnik je u propovijedi naglasio:
što god čovjek progovorio o Bogu, bit će djelomično, slikovito, nedorečeno. Kako da smrtan i ograničen čovjek opiše nešto što je Vječno, Neograničeno? Iz silne potrebe da Boga stave u neke svoje okvire, ljudi su Bogu tisućljećima pridavali neke svoje osobine, a osobito su ih rado uspoređivali sa svojim velikašima i silnicima. Međutim, tko će pojmiti Nepojmljvoga? Upravo zbog toga Sveto pismo nikada ne ide za tim da zadovolji našu puku znatiželju o Bogu, nego nam isključivo govori o tome što Bog za nas čini i kakav je Bog prema nama.
Evo kako Bog pred Mojsijem progovara o sebi: “Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću!” Božje ime „Jahve“ u slobodnijem prijevodu bi značilo „Onaj koji jest, koji je prisutan,“ to jest onaj koji je nazočan, blizak i bliz, milosrdan, bogat ljubavlju. Bog Mojsiju dalje veli da je „spor na srdžbu i bogat ljubavlju“. Kada vidimo tolika zla u svijetu, koliko možemo prihvatiti govor o Božjoj ljubavi? Kako to razumjeti? Tko može razumjeti samoga sebe, svijet, Boga koji je iznad svega? Zato čovjeku pred Bogom ostaje samo vjera, vjera u istinitost onoga što Bog po Isusu govori o sebi. Veli Isus: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni!” To je područje vjere. Sada za čovjeka ostaje prostor slobode: prihvatiti ove riječi ili ih odbaciti, zaključio je župnik.