HODOČAŠĆE NAŠE ŽUPE PRESVETOG TROJSTVA U LURDES I KRŠĆANSKU PROVANSU

U LURDU se BDM maloj Bernardici ukazala više puta
Vjernici naše župe zajedno sa župnikom i kapelanom od 18.06. – 25.06. hodočastili u LOURDES i kršćčansku Provansu.
Hodočastili su vjernici svih generacija - najmlađa hodočasnica imala je 10 godina, a najstariji hodočasnik 77 godina. Bilo nas je ukupno 102 hodočasnika. Zajedno s nama je bilo i nekoliko vjernika iz ostalih župa. Također je dvoje hodočasnika došlo avionom, te su nam se pridružili u Lurdu.
Na hodočašće smo krenuli 18. lipnja u nedjelju navečer. Prije samog dolaska u Lourdes u utorak 20. lipnja posjetili smo svetište Marije Magdalene i sv. Sare, gdje smo imali i svete mise.
U Lurdu smo imali bogati duhovni program u kojem smo svi duhovno ojačali – svet mise (posebno kod špilje ukazanja), procesije, križni put, sveta ispovijed, molitveno pranje u lurdskoj vodi, osobne pobožnosti. Također valja istaknuti zajedništvo koje nas je nosilo tjedan dana.
Prilikom povratka kući smo posjetili razne kulturne znamenitosti poput Pond du Gard. U katedrali u Avignonu smo imali svetu misu.
Posjetili smo i dijelove Azurne obale, posebno državu Monaco i grad Monte Carlo.
U ranim jutarnjim satima u nedjelju 25. lipnja vratili smo se u našu župu.
U našoj župi u Nedelišću nalazi se najstariji kip Blažene Djevice Marije Lurdske u Hrvatskoj. Kip je 1883. godine dopremio iz Pariza u Nedelišće tadašnji župnik Ignacije Szele s kapelanom Feliksom Burkeom. Zbog toga se na poseban način u župi časti Gospa Lurdska. Bio je to poseban povod da kao župna zajednica hodočastimo u Lourdes.
U LOURDESU se BDM maloj Bernardici ukazala više puta
U osmom ukazanju Gospa joj je rekla, da se Bogu moli za grešnike. U devetom ukazanju Gospa joj je rekla da ode i okupa se na izvoru u spilji. Kako nitko nije znao za taj izvor i nije bilo nikakvih znakova da on postoji, Bernardica se otišla okupati u rijeku, ali Gospa joj je pokazala na kamen ispod kojeg je odjednom potekla voda. Za vrijeme dvanaestog ukazanja dogodilo se prvo ozdravljenje. Djevojka koja je imala paraliziranu ruku nakon što ju je oprala u izvoru, mogla ju je micati. U trinaestom ukazanju Gospa je rekla Bernardici da rekne svećeniku da dođe i sagradi kapelu, te da ljudi dolaze u procesijama. U šesnaestom ukazanju pojavila se Gospa i rekla "Ja sam Bezgrešno Začeće".
Ovo je bio presudan podatak za priznavanje autentičnosti Bernardičinog viđenja. Naime, samo 4 godine ranije, 1854. godine, papa Pio IX. bulom "Ineffabilis Deus" proglasio je dogmu o Marijinom Bezgrešnom začeću. U ono vrijeme samo su rijetki znali da se u Rimu raspravlja o pitanju Marijinog bezgrešnog začeća. Svima crkvenim istražiteljima je bilo potpuno jasno da neuka i nepismena mlinarova kći Bernardica nije sama mogla izmisliti niti razumjeti važnost imena koje joj je draga "Gospođa" rekla u viđenju. Prije posljednjeg ukazanja spilja je bila zaštićena od strane lokalne vlade, a Bernardica je klečala izvan ograde pokraj rijeke i tada je vidjela Gospu koja je izgledala ljepše no ikad prije. Kada su se događala mnoga ukazanja, uz Bernardicu su obično bili prisutni i liječnici te policajci koji bi je ispitivali poslije ukazanja.
Svetište Lourdes je osnovano upravo na tim ukazanjima Blažene Djevice Marije siromašnoj četrnaestogodišnjoj djevojci, Bernardica Soubirous. Bernardica je često padala u ekstazu. Misteriozne vizije koje je vidjela u spilji Massabielle su bile o mladoj i divnoj ženi. Iz početka svećenstvo je bilo skeptično. No samo 4 godine kasnije, 1862. g., biskup je ukazanje proglasio vjernim: ’’opravdano je vjerovati u stvarnost ukazanja’’. Bazilika je sagrađena na kamenu Massabielle, a sagradio ju je M. Peyramele, pariški svećenik.
Godine 1873. g. veliko ’’nacionalno’’ francusko svetište je inaugurirano. Tri godine kasnije bazilika je posvećena i kip je svečano okrunjen. Godine 1883. postavljen je kamen temeljac i druge crkve, jer prva nije bila dovoljno velika