40 DANA ZA ŽIVOT

Tri ključna elementa inicijative

Tri ključna elementa čine inicijativu jednostavnom, a u istodobno snažnom i djelotvornom:

  1. Molitva i post
  2. Miroljubivo bdjenje
  3. Osvješćivanje lokalne zajednice
  4. Molitva i post

Misao vodilja:

„Ako se ponizi moj narod na koji je prizvano Ime moje i pomoli se i potraži lice moje i okani se zlih putova, ja ću ga tada uslišati s neba i oprostiti mu grijeh i izliječit ću mu zemlju“
(2 Ljet 7, 14).

Molitva je temelj i ključna snaga svake kampanje, kao i najjače oružje protiv abortusa. U molitvi smo ujedinjeni, a čini nas poniznima.

Krist je rekao da se od nekih demona možemo osloboditi isključivo molitvom i postom te da se neke milosti mogu zadobiti samo molitvom i postom. To je Božje obećanje. Želimo li zaustaviti abortus, prvo što moramo jest početi moliti. Molitva je temelj ove inicijative, a uključen je i post kao oblik molitve. Kroz cijelu godinu inicijativa potiče ljude da mole i poste, da kleknu pred Gospodina tražeći Ga da čuje njihovu molitvu i iscijeli im zemlju. Moliti se može na svakome mjestu: pred bolnicom, u svome automobilu, na svome radnom mjestu, u svojoj župnoj zajednici, u svojoj obitelji, u skrovitosti.

Molitva i post idu jedno uz drugo. Molitva nas ukorjenjuje u činjenici da sve što radimo i sve što činimo treba biti volja Božja. Post je žrtva koja nam pomaže učiniti i nešto izvan naših mogućnosti, uz Božju pomoć. Post nas približava Bogu i jača u duhovnome boju. Vjerujemo da Bog uslišava molitvu i post onih koji to čine ponizna, raskajana i iskrena srca te da će tako izliječiti nas, naše obitelj, naše crkve, naše zajednice, našu zemlju i cijeli svijet.

Blažena Majka Tereza: „Ja nisam socijalna radnica, ja to radim iz ljubavi prema Isusu.“

  1. Miroljubivo bdjenje

Misao vodilja:

„Izbavi one koje vode u smrt; i spašavaj one koji posrćući idu na stratište. Ako kažeš, ‘Nismo za to znali’, ne razumije li onaj koji ispituje srca? I ne znade li onaj koji ti čuva dušu?“
(Izr 24, 11-12)

Kroz vrijeme korizme i vrijeme jeseni, poseban naglasak stavljamo na 40 dana neprekinutog miroljubivog bdjenja pred bolnicom ili klinikom u kojoj se rade abortusi. U skladu s načelima nove evangelizacije i Kristova poziva da idemo ususret svakome čovjeku u potrebi, dolazimo na mjesto gdje se događa zlo, nepravda prema čovjeku, na mjesto gdje je zavladala tama. Donosimo Kristovo svjetlo i nadu. Želimo biti posljednji znak nade majkama i očevima koji dolaze pobaciti svoje dijete. Kristolikog držanja, nudimo duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć. Također, pružamo i edukaciju i edukacijske materijale.

Naša prisutnost također je poruka medicinskome osoblju koje vrši abortuse te onim roditeljima koji su ih učinili. Naša prisutnost je znak i jamac milosrdne Božje ljubavi koja će oprostiti svakome tko se iskreno i ponizno pokaje.

Bdjenje pred bolnicom ili klinikom je snažna poruka i lokalnoj zajednici o tragičnoj stvarnosti abortusa. Snažnija nego što je protestiranje pred saborom ili vladom.

 3. Osvješćivanje lokalne zajednice

Misao vodilja:

„Otvaraj usta svoja za nijemoga i za pravo sviju nesretnika što propadaju” (Izr 31, 8).

Osvješćivanje lokalne zajednice o problemu abortusa traje kroz cijelu godinu s posebnim naglaskom uoči i za vrijeme korizmenog i jesenskog, molitvenog bdjenja. Upravo kroz ovu aktivnost imamo pristup velikom broju ljudi.