Proslava BDM Lurdske, 11.02.2019.

Po običaju za proslavu BDM Lurdske, čiji najstariji kip u Hrvatskoj se nalazi u našoj župnoj crkvi, pripremali smo se kroz devet dana. Od Svijećnice do nedjelje 10.02. svaki dan su vjernici molili krunicu predvođeni ženama koje redovito mole krunicu te su se pjevali Lauretanske litanije. Vlč. đakon Mislav je svakodnevno imao katehezu o BDM, a zadnja tri dana smo imali svećenike goste.

U petak 08.02., sv. Misu je služio vlč. Josip Vidović, župnik iz Jalžabeta koji je u propovijedi stavio naglasak na poniznost BDM. U subotu 09.02. sv. Misu je služio mons. Enco Rodinis, direktor Sollicitudo d.o.o., a on je naglasak stavio na BDM kao moliteljici. U nedjelju 10.02. sv. Misu je služio vlč. Dubravko Škrlin Hren, župnik u Lučkome (Zagrebačka nadbiskupija) koji je u propovijedi istaknuo povezanost bl. Alojzija Stepinca te BDM Lurdske.

U ponedjeljak 11.02. sv. Misu je služio naš biskup Preuzvišeni mons. Josip Mrzljak, a u koncelebraciji je bilo oko 15 svećenika. Preuzvišeni je u propovijedi istaknuo povezanost BDM Lurdske i Krašića jer je župnik krašićki Josip Vraneković bio kapelan u Nedelišću gdje je častio BDM Lurdsku, a onda je u Krašiću zajedno s bl. Alojzijem Stepincom podigao špilju BDM Lurdske. Večernju sv. Misu služio je vlč. Branko Horvat kapelan iz Lepoglave, koji je propovijedao o tri stvari koje možemo iščitati iz ukazanja BDM u Lurdu, a to su: Bezgrešno Marijino začeće, slavlje sakramenata te vjernički svakodnevni život koji se treba iščitati u diakoniji, liturgiji, koinoniji i martiriji.

 


Ispis   E-mail