Održan drugi “Kursiljo” za odrasle u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću

Održan drugi “Kursiljo” za odrasle u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću

U župi Presvetog Trojstva u Nedelišću  od 29.2.2024 do 3.3.2024.održan je četverodnevni tečaj „Kursiljo“. Ovaj mali tečaj kršćanstva želi posvijestiti svakom kršćaninu dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem. Na društvenoj razini tečaj želi potaknuti pojedinca kršćanina na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj, …) te u njemu probuditi svijest da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati, donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.
U našoj je župi tečaj vodila rektorica Štefica Zagorščak dok je svećeničke teme izlagao župnik istoimene župe Ivan Herceg.  Laičke teme vodili su animatori i bračni parovi Čavlek i Mesec.
Kroz četiri dana slušanja i promišljanja imali smo prilike upoznati se sa slijedećim temama: Tko sam ja, Kakav je Bog, Tri Kristova pogleda  i milosni život , Vjera - ufanje i ljubav, Osoba Isusa Krista, Sakramenti kao sakramentalni život, Sakrament pomirenja i ispit savjesti, Duh Sveti…
Uz samu rektoricu prisutni su bili i animatori: Mario Stančić, Ivana Cahun, Ivan Hudoletnjak i Jasenka Levačić. Sam animator je onaj koji  potiče i usmjerava grupu te se svakom sudioniku pruža mogućnost izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja.
Možemo reći da je Kursiljo  potaknuo okupljene vjernike da, kroz svećeničke i laičke, dobro pripremljene i izlagane teme, ali i kroz molitvu, pjesmu, klanjanje i zajednička euharistijska slavlja, bolje upoznaju sebe, svoj odnos s Bogom, sakramente i Crkvu kao zajednicu vjernika. Cilj je da i sami polaznici tečaja budu spremni preuzimati uloge u svojim župnim zajednicama, služenjem braći ljudima te svakodnevnim apostolatom.
Važan čimbenik je i atmosfera, koju stvara spontano druženje, pjesma, šale, zajedničko blagovanje te kava i kolači. Stvaranje i doživljaj tog zajedništva je praktički za sve sudionike događaj koji ostavlja najdublji dojam, pri tome ne želi izdvajati vjernike iz župe već ih probuditi da se angažiraju u župi.
Za vrijeme završne svete mise svi su dobili križiće kao uspomenu na ovaj kursiljo!
Nakon završenog tečaja, nadamo se osnovati prijateljsku zajednicu Kursilja kako bi ostali povezani te se sastajali  na molitvu, razgovor, čitanje Božje Riječi…
Najradosniji  trenutak  našeg kršćanskoga zajedništva svakako je rođenje djevojčice Faustine Kirić koja je svojim roditeljima u vrijeme trajanja tečaja postala  najradosniji dar, Katarini i Matiji Kirić  želimo obilje Božjeg blagoslova i milosti.