ŽUPA NEDELIŠĆE HODOČASTILA NA MALTU

Naša župa je hodočastila na Maltu 08. – 12. travnja.
Prvi dan smo posjetili COSPICUA, VITTORIOSA i SENEGLEA koji tvore COTTONERA liniju sa prekrasnim pogledom na LA VALLETU i zaljev Balutta.
Drugi dan je bio razgled Vallette, glavnog grada Republike Malte: GLAVNA VRATA, KASTILJSKA PALAČA, BARRAKKA GARDENS, GRAND HARBOUR, KATEDRALA SV. IVANA ,VITEŠKA PALAČA... Posjetili smo srednjovjekovno središta MDINA, grad tišine,jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova Evrope.
Treći dan je bio razgled MOSTE (poznate po veličanstvenoj crkvi sa jednom od najvećih svjetskih kupola).Crkva i kupola preživjele su bombardiranja pa je crkva i veliko svetište. Zatim smo otišli u autentično ribarsko mjesto MARSAXLLOK, sa tipičnim brodovima, starom ribarskom tržnicom i dobrim ribljim restoranima i tu smo bili na ručku. Poslije smo još posjetili Rabatt.
Četvrti dan je bio cjelodnevni izlet na otočic GOZO uz razgled VICTORIJE sa impresivnom citadelom, svetišta TA PINU (svetište koje je pohodio i papa Franjo). To je najzeleniji i najljepši otok Maltskog arhipelaga
Peti dan je bio odlazak prema Buggibi, mjestu koje čuva zaljev sv. Pavla sa prekrasnim otočićem na kojem se nalazi kip sv.Pavla. Razgled svetišta i veličanstvene crkve u MELIEHI. Po povratku je bila foto pauza kod POPAJEVOG SELA (kulisa za film o Popaju) i zatim je bio polazak prema zračnoj luci i povratak u Hrvatsku.
Svaki dan smo slavili svete mise u poznatim crkvama od katedrale pa nadalje.
Uz razgled, stručno vodstvo prisutno je bilo i lujepo zajendištvo te smo se ovih dana još više povezali te nas je ovo hodočašć duhovno obogatilo.
Uz župnika je još bio prisutan vlč. Zorislav Šafran, župnik u Križovljanu i nekad kapelan u Nedelišću.
Malta, službeno Republika Malta (malteški: Repubblika ta' Malta, engleski: Republic of Malta) otočna je država u Sredozemnom moru. Ova država sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena. Najveći otok je Malta na kojem živi najveći dio stanovništva zemlje. Ova zemlja u kojoj živi nešto više od pola milijuna stanovnika je, s obzirom na površinu, jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta.
Malteško otočje nalazi se nedaleko od Sicilije (Italija), te manje od 300 km od obale Afrike. Zbog svog strateškog položaja, Maltom su tijekom povijesti vladale mnoge sile, kao što su Feničani, Rimljani, Fatimidi, Ivanovci i Britanci.
Od 21. rujna 1964. Malta je neovisna od Velike Britanije, a od 1. svibnja 2004. članica Europske unije.
Malta je izrazito katolička zemlja, s jednim od najvećih postotaka udjela rimokatolika u stanovništvu na svijetu. Kršćanstvo je na Maltu donio apostol sveti Pavao, koji je na ovom otočju doživio brodolom. Službeni jezici Malte su malteški i engleski. Talijanski također ima veliku važnost u državi, jer je bio službeni jezik do 1934. godine.